Cat timp am locuit in Ploiesti, adica aproape 34 de ani, am simtit lipsa activitatilor relaxante, interesante, cu oameni preocupati oarecum de aceleasi lucruri, care sa insufleteasca acest oras aflat aproape in moarte clinica, poate si din cauza apropierii de Bucuresti (dar nu numai). Poate astfel de evenimente aveau loc si pe atunci, dar nu le aflam eu sau poate, intr-adevar, erau mult mai putine, dar ma bucur ca acum, incet-incet, lucrurile incep sa se schimbe.
Despre Asociatia AEDU (Asociatia pentru Educatie si Dezvoltare Urbana) am aflat in 2016-2017, odata cu concursul lor de manuscrie la care am tot vrut sa particip. Am tot vrut, dar nu am reusit, asta pana in 2019 cand am trimis in sfarsit o povestire, care spre bucuria mea, a fost si selectata pentru volumul lor, “Cel mai frumos Ploiesti”. Mai multe despre asta puteti afla aici, iar cartea poate fi achizitionata in shopul lor.
Prin evenimentele pe care le propun, Asociatia AEDU si reprezentantii ei chiar incearca sa schimbe ceva in Ploiesti
Lucian Vasile si Oana Purice incearca sa miste ceva in Ploiesti, sa il resusciteze, sa vina cu alternative inteligente si interesante. Pe langa informatiile utile de pe site si Facebook, ei organizeaza de cativa ani tururi istorice asa cum am vazut deseori si in Timisoara, dar si lansari de carte si alte evenimente asemenea.
Din pacate, in decembrie 2019 nu am ajuns la lansarea cartii “Cel mai, insa mi-am trimis parintii la eveniment si am urmarit totul in timp real pe Facebook. Din nou, am ramas impresionata: Lucian si Oana chiar au facut totul pentru ca acea lansare sa fie “altceva”. Si, ma repet, mai ales pentru Ploiesti.
Sambata, pe 25 iulie 2020, Asociatia AEDU organizeaza un nou tur istoric in Ploiesti, un eveniment pe care chiar nu trebuie sa il ratati
Daca vreti sa lasati pentru 2 ore televizorul, internetul, telefonul sau statul la terasa in timp ce carcotiti despre cine si de ce are sau nu are masca, mai bine va inscrieri la un tur istoric cu adevarat special. >> Facebook event tur istoric
In cadrul acestuia veti afla si vedea unde concerta George Enescu la Ploiesti, ce liceu din orasul nostru a fost lagar de prizonieri, unde se organiza Oraselul Copiilor si unde venea in anii ’30 Mos Craciun si multe, multe alte istorii frumoase care vor da un aer aparte Ploiestiului, asa cum il stim noi astazi.
De fapt, intrebandu-l pe Lucian mai multe despre eveniment, am aflat mai multe despre surprizele pregatite atat pentru sambata asta, cat si pentru perioada urmatoare:
“Sambata, 25 iulie, vom incepe al cincilea traseu pe strazile (inca) pline de istorie ale orasului Ploiesti. Turul „Placerile Ploiestilor si alte istorii de altadata” este o incursiune in cotidianul interbelic, plin de barfe, de intamplari excentrice, de mici distractii si mari drame, intr-o lume disparuta, dar fascinanta. Bineinteles, nu vom ocoli nici alte epoci, de la orasul din primii ani de domnie ai Regelui Carol I (chiar vom vedea o casa care exista de peste 150 de ani in centrul orasului si pe langa care trece fara sa-i banuim vechimea) la cel din perioada comunista, cand o buna parte a patrimoniului local a fost demolata. Ba chiar vom discuta si despre un episod din 1990, cand iata, lucruri care par extrem de recente, intra, de fapt, sub lupa domoale si lipsita de patima a istoriei. Turul istoric nu este de altfel, singurul proiect la care am lucrat in aceasta perioada destul de complicata si neasteptata. Luna trecuta am demarat un nou concurs de manuscrise in urma caruia ne dorim sa publicam al patrulea volum al colectiei Memento, serie de carti ce reunesc povesti si amintiri personale despre Ploiestiul vechi. Aceste volume sunt foarte importante pentru noi si ne sunt foarte dragi, atat pentru ca reusim sa pastram unele povesti si istorii care poate altfel s-ar putea pierde definitiv, dar si pentru ca ne-au facilitat intalnirea cu oameni pe care ii apreciem si a caror prezenta in acest proiect ne bucura tare mult. Avem, de asemenea, si alte proiecte in lucru, cum ar fi cateva emisiuni RepublicaPloiesti. Iar ca surpriza – despre care vorbim pentru prima data – suntem foarte aproape de finalizarea unui alt volum despre cativa ploiesteni aparte, un proiect la care lucram de ani de zile si in care am pus foarte mult suflet si abia asteptam sa vada lumina tiparului. “
Detalii pe Facebook.
Nu as vrea sa fiu inteleasa gresit, nu vad Ploiestiul intr-o lumina negativa, ci doar prin comparatie. Si imi doresc foarte, foarte mult sa se schimbe ceva pentru ca stiu ca are in el sau aproape, oameni care fac diferenta.
Iar acest tur istoric, participarea si sustinerea lui, poate fi primul pas catre acea schimbare. Cred ca oricine, persoana sau oras, are nevoie de a pasi un pic in trecut pentru a sti cum sa isi faca viitorul mai frumos.